Maraton z dobrim časom

Hitrejši bom kot Janez Novak

Izboljšati čas na maratonu: to je tisto, kar vas žene, vam daje priznanje med tekaškimi prijatelji in vas izpolnjuje. Za to se trudiš dan za dnem in ne odnehaš na poti do cilja tudi v najslabšem vremenu. Spodrsljaj v smislu poškodbe ali prehlada te hitro lahko premakne nazaj na poti k tvojim ciljem in cilj postavi v daljavo.

Da boš s svojimi cilji dobro na poti smo ultraSPORTS sistem priredili ravno za tebe. S tem celotnim sistemom treninga in prehrane ohranjaš stabilen imunski sistem, preklopiš telo na najvišjo učinkovitost in uspešno preprečiš poškodbe.

 

Train

Za boljši rezultat in preventivo pred poškodbami, moraš inteligentno trenirati. Za to moraš trenirati raznoliko: dolgi in umirjeni teki, kot tudi kratki in intenzivni (HIIT). Poleg tega je potrebno redno izvajati trening moči. Takšen raznolik trening ti bo hkrati v veselje.

Priporočilo:

Spremeni svoj tedenski plan vsake toliko časa – telo potrebuje vedno znova nove impulze: treniraj včasih 2 krat dnevno in imej nato 1 – 2 dni počitka.

 

Base

Da bosta tvoja tekmovalna teža idealna in vzdržljivost na visoki ravni, mora biti tvoja presnova še posebej visoka. To dosežeš s prehrano bogato z beljakovinami, malo ogljikovimi hidrati ter zdravimi maščobami (poznano kot »Train-Low« metodo). S takšnim prehranjevanjem bodo tvoji mitohondriji (=elektrarne mišičnih celic) učinkovitejši. Za zvišanje metabolizma in presnove se koncentriraj na 2-3 glavna obroka. Presnova je višja, če je med obroki večja pavza, zato je dobro, da večkrat daješ poudarek na 2 glavna obroka. Pri teh obrokih si lahko resnično privoščiš. Če je bil dan preveč stresen in čutiš, da potrebuješ pred treningom energijo, lahko tik pred treningom zaužiješ majhen dobro prebavljiv obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate in proteine.

Priporočilo:
Da bi podprli strategijo izpuščenega obroka, vam priporočamo, da namesto izpuščenega obroka zaužijete Level X (koncentrirane sirotkine beljakovine – brez ogljikovih hidratov). Če začutite, da boste pred napornim treningom potreboval dodatno energijo, zaužijte odmerek napitka ultraSTARTER 1-2 uri pred treningom.
 

Protect

Pri maratonskem treningu in posebej za čas pod 3 urami enormno obremenjuješ svoje vezi in sklepe. Za zaščito pred poškodbami morajo biti tvoje tetive, vezi in sklepi stabilni. Da bodo tvoje tetive, vezi in sklepi okrepljeni, moraš jesti hrano bogato s silicijevo kislino (npr. ovseni kosmiči, rjavi riž, banane, preslica). Če vam silicijeva kislina ne bo dovolj, jo lahko dopolnite z glukozaminom, hondroitinom in kolagen hidrolizatom.

Priporočilo:
Med pripravami na maraton in maratonskim treningom uživaj dnevno 1 čajno žličko Ackerschachtelhalm (= preslica, najbolj bogata rastlina s silicijevo kislino). Če to ne bo zadosti, potem dodatno uživaj Chonsamin in Kollatin.
 

Perform

Da boš iz treninga dosegel največji možni učinek moraš zmerne treninge opraviti v načinu visoke presnove maščob. To pomeni, da se pri takšnem treningu ne potrebuješ založiti z dodatno zalogo energije . Pri dolgih tekih v prvih 2 urah ne potrebuješ drugega kot vodo (s ščepcem soli), potem pa ti priporočamo, da se za zaščito imunskega sistema in mišic založiš s kvalitetno energijo in beljakovinami. To velja tudi za intenzivno vadbo. Za treniranje v območju visoke maščobne presnove je takšna zaloga potrebna šele po 3 uri treninga.
Na maratonu velja, da od telesa skozi celotno progo zahtevaš maksimalen učinek. Zato se moraš skozi celotno maratonsko razdaljo oskrbeti s kvalitetno, hitro dostopno energijo in beljakovinami.

Priporočilo:
Za premostitev mentalne šibkosti pri kratkih, zmernih treningih imej s seboj vedno ultraGel Chip ali ultraGel vendar ga zaužij le po potrebi. Pri dolgih tekih: od 3 ure dalje pijte razredčen Buffer z odmerkom AddOn Amino. Pri intenzivnih treningih se oskrbuj z razredčenim napitkom Buffer, obogatenim z odmerkom AddOn Amino, z ultraGel-om ali ultraGel Chip-om.
Na maratonu: zaužij 5 minut pred startom ultraGel in uživaj skozi celotno progo ultraGel, ultraBar, Gel-Chip in Buffer z dodanim AddOn Amino.
 

Recover

V času regeneracije lahko pretvoriš tvoj trening v rezultat. Zaradi tega moraš po treningu svoje telo oskrbeti s ciljnimi hranili. Pri kratkih zmernih treningih ne potrebuješ dodatne energije, saj tako pospešiš presnovo, izgorevanje maščobe. Nasprotno pa moraš po dolgih tekih telo ponovno stabilizirati. To pomeni polnjenje in krepitev mišičnih struktur. Tukaj potrebuješ hitro absorbcijske ogljikove hidrate, beljakovine, magnezij in cink takoj po treningu v tako imenovanem odprtem oknu »Open-Window« (Absorbcija ogljikovih hidratov v mišicah je v prvih 20 minutah po športu največja). Pri intenzivnih in napornih treningih je v ospredju mišična obnova. Zato potrebuješ 25 g beljakovin, še posebej aminokislino levcin (3 grame), ki daje signal za pospešeno vgradnjo beljakovin v mišice.

Priporočilo:
Izkoristi po kratkih in zmernih treningih učinek izgorevanja maščob. Po dolgih in zmernih treningih zaužij Refresher, po napornih in intenzivnih treningih pa zaužij odmerek napitka Level X. Za pospešeno regeneracijo tako po dolgih tekih, kot tudi po napornih intervalnih tekih, dodaj k napitku Refresher kot tudi napitku Level X odmerek aminokislin AddOn Amino.

Na kratko

 

TRAIN

Treniraj raznoliko: dolgo in zmerno kot tudi hitro in intenzivno.

BASE

Z boljšo presnovo se prehranjujte z manj ogljikovimi hidrati, več beljakovinami in pametno z maščobami. Vedno znova izpustite kakšen obrok in ga nadomestite z odmerkom napitka Level X. (sirotkine beljakovine z manj kot 2 g ogljikovih hidratov na odmerek).

PROTECT

Uživaj vodotopno silicijevo kislino (=Ackerschachtelhalm). Če Ackerschachtelhalm ne bo zadosti, ga dopolni z dodatkom Chonsamin in Kollatin.

PERFORM

Pri kratkih in zmernih enotah treninga ne potrebujete dodatkov. V nasprotju pa pri dolgih enotah treninga potrebujete dodatno energijo, zato uživajte ultraBar, ultraGel, ultraGel Chip in Buffer. Dodani odmerek AddOn Amino vam pomaga, do boljšega opravljanja daljših treningov.

RECOVER

Izkoristi po kratkem in zmernem treningu učinek izgorevanja maščob. Po dolgih zmernih treningih pa uživaj napitek Refresher. Po intenzivnih in napornih enotah treninga pa zaužij odmerek napitka Level X in AddOn Amino.